Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: Syrop z cebuli na kaszel @ valeria_aksakova/Freepik, lyashenko/Freepik
Syrop z cebuli nie smakuje najlepiej, a jego zapach może nawet odstraszać, ale jest bardzo skuteczny w walce z uciążliwym, zwłaszcza suchym kaszlem. Podpowiadmy jak zrobić syrop na kaszel, aby był skuteczny. Jego zalety i skuteczność przewyższają więc drobne niedogodności związane z doznaniami zmysłowymi. Warto wypróbować ten domowy syrop, który jest naturalny i bezpieczny również dla dzieci i kobiet w ciąży. Łagodzi on kaszel i ból gardła, dzięki czemu hamuje napady suchego kaszlu. Syrop wspomaga również odporność, więc skutecznie zapobiega nawrotom infekcji.
Cebula znana jest ze swoich właściwości antyseptycznych. Zawiera bakteriobójcze związki siarki, glikozydy, pektynę oraz glukokininy. Jest również bogata w składniki mineralne takie jak potas czy jod, które działają przeciwinfekcyjnie oraz witaminy A, z grupy B, C i PP, dzięki czemu zapobiega anemii w czasie choroby. Jest także ważnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego.
Ostry smak cebuli w syropie łagodzi słodycz miodu lub cukru. Miód dodatkowo będzie działał łagodząco i nawilżająco na gardło. Nie poleca się go jednak osobom na niego uczulonym, dlatego jego zamiennikiem w takim przypadku powinien być cukier. Syrop działa przeciwkaszlowo, ale też wykrztuśnie, dlatego najlepiej nie stosować go na noc.
Syrop z cebuli pij w czasie infekcji, zarówno przy suchym, jak i mokrym kaszlu. Dorośli 2-3 łyżki syropu dziennie, dzieci 2 łyżki dziennie. W razie silnego, duszącego kaszlu należy zwiększyć dawkowanie syropu do 1-2 łyżek co 2-3 godziny.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2018.11.19 15:19
Chyba nie ma lepszego na kaszel lekarstwa. Nawet często robię taki syrop. Niektórzy dają jeszcze kilka listków imbiru.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.